Venim astăzi în ajutorul vostru cu câteva sfaturi utile pentru a scăpa de obiceiul roaderii unghiilor. Modalități simple, de efect.

Procentul celor care își rod unghiile este unul enorm, atât copiii, cât și adulții își rod frecvent unghiile. Mai mult de atât, mulți copiii își păstrează acest obicei până la maturitate.

De regulă această deprindere începe din copilărie, și cum spuneam, se poate perpetua până la vârsta adultă, transformându-se într-o problemă destul de complicată.

În cazul în care faci parte dintre adulții care își rod unghiile, e bine să știi că există căi de a te ajută să scapi de acest nărav.

Ce este onicofagia

Roaderea unghiilor sau onicofagia este în esență un obicei compulsiv, cauzele, după cum spun specialiștii fiind de natură psihologică.

Chiar dacă rosul unghiilor nu conduce către o deteriorare definitivă a acestora, totuși, această meteahnă aduce cu sine și alte efecte secundare precum:

  • unghia nu mai crește normal, ci deformat
  • poți să-ți afectezi dinții
  • din cauza bacteriilor ce se găsesc pe mâini și pe unghii în special, poți efectiv să te îmbolnăvești.

Cauzele pentru roaderea unghiilor

Există mai mulți factori ce pot declanșa această obișnuință, fiecare dintre ei contând în felul său. Cei mai importanți fiind însă stresul, plictiseala, anxietatea și frustrarea.

Sunt însă multe controverse între specialiști cu privire la cauzele care conduc la apariția onicofagiei.

Persoanele afectate, la rândul lor caută să înțeleagă acest gest inofensiv în aparența, dar care poate cauza sănătății.

Mulți cercetători au legat acest obicei de a roade unghiile de varii probleme comportamentale. Unii au văzut drept cauză principală anxietatea, pe care o consideră, în cazul copiilor care suferă de onicofagie, drept o stare.

Roaderea unghiilor este o apucătură cu multe presupuse cauze, însă niciun specialist nu a indicat până în prezent una clară.

Există studii care indică că cei care își rod unghiile pot renunța la acest obicei dacă interacționează din punct de vedere social, dacă își găsesc alte preocupări.

Unele cercetări indică faptul că rosul unghiilor este comun mai ales la cei care se plictisesc ori sunt frustrați din diferite motive. Acest fapt este cu precădere întâlnit în rândul adolescenților și al tinerilor. Acești tineri încearcă să-și umple golurile generate de unele probleme nerezolvate, de unele stări emoționale pe care le au.

Totodată, rosul unghiilor este cum spuneam anterior un comportament tipic indivizilor cu tulburare obsesiv-compulsiv sau cu un comportament asemănător. Acest fapt reiese din faptul că, mulți dintre cei care rod unghii au și alte obiceiuri ciudate, cum ar fi de exemplu nevoia obsesivă de a face curățenie, de a se spăla foarte des pe mâini etc.

Consecințele

Ce trebuie noi să înțelegem este faptul că onicofagia nu este doar o problemă de estetică a unghiilor. Nu. Nu trebuie să ne resemnăm cu ideea că o să avem unghii urâte și asta e. Consecințele acestei tulburări obsesiv compulsivă pot produce grave probleme de sănătate.

Există persoane care și-au ros unghiile până și-au făcut rău, până a dat sângele. După cum există persoane care nu pot scăpa de acest tic nervos nici în somn.

Cu ce ne alegem? Degetele se inflamează în timp și apar răni la nivelul cuticulelor, aspectul este unul deosebit de inestetic. Dacă problema persistă apar chiar răni la nivelul țesuturilor moi ori chiar la nivelul cavității bucale, ținând cont de microbii pe care îi putem transmite de pe unghii în gură.

Nu de puține ori aceste răni se și infectează și apar pungi de puroi. La nivelul gurii pot să determine infecții ale gingiilor, pot să conducă la apariția cariilor și alte probleme dentare neplăcute.

La nivel mental, obiceiul de a roade unghiile ne influențează direct stările psihice, ajungem să ne simțim complexați, anxioși, ajungem să evităm interacțiunile sociale.

Cum poți sa scapi de rosul unghiilor

Având în vedere procentul mare al celor ce-și rod unghiile, după specialiști acesta ajungând chiar la 40 – 45% din populația adultă, s-au făcut o sumedenie de studii, s-au căutat o multitudine de metode de a scăpa de acest obicei neplăcut. Dintre copii, până la 60% dintre ei își rod unghiile când sunt mici ori țin degetul în gură ca pe o formă de liniștire.

rosul unghiilor

Schimbarea obiceiurilor

Ca să poți să-ți schimbi obiceiul, este necesar întâi să conștientizezi că ai acest reflex. Pentru a realiza ce faci în acele momente când începi să-ți rozi unghiile, sunt necesare întreruperi bruște. Dacă nu mai poți să te abții, cel puțin încearcă să întârzii momentul cât mai mult. Puțin câte puțin acest interval de așteptare se va mări în timp, iar tu vei simți din ce în ce mai puțin nevoia de a-ți roade unghiile.

Dacă o faci din plictiseală este bine să-ți găsești o ocupație care să te țină în priză. Nu trebuie neapărat să fie una costisitoare, important este să-ți facă plăcere.

Când ești stresat cel mai bine este să cauți modalități de a te relaxa atât mental cât și la nivelul corpului. Fă plimbări în aer liber, fă o baie parfumată care să-ți schimbe buna dispoziție, relaxează-te cu o muzică care îți face plăcere, vizionează filmul preferat.

Când anxietatea îți dă bătăi de cap, trebuie să lupți să o ții în frâu, aducându-ți în memoria ideea că o astfel de preocupare poate conduce la probleme mult mai grave de sănătate. Anxiosul, cât ar fi el de anxios, va lupta de la sine cu apariția unor probleme care îi dau târcoale.

rosul unghiilor probleme

Uneori, adult fiind, ne este greu să găsim cauza care a declanșat acest proces, mai ales că el probabil că își are rădăcinile în copilărie. În acest caz, rezolvările se concentrează pe schimbările actuale de comportament, dar și pe teama apariției unor infecții. În cazul femeilor, există și dorința acestora de a avea mâini și unghii îngrijite, fapt ce le determină în timp să renunțe la rosul unghiilor în mod benevol.

unghii ingrijite

Tratarea stresului

Când unghia ajunge să fie distrusă, când apar infecții la nivelul cuticulelor, înseamnă că ne confruntăm cu o problemă gravă care necesită rezolvări pe măsură.

Astfel de persoane care se confruntă cu tulburări obsesiv – compulsive este bine să consulte un specialist psihiatru. Aceștia pot recomanda tratamente medicamentoase, alte tipuri de terapie ori combinații de terapii.

EX:

  • terapii cognitiv comportamentale
  • terapii de inversare a obiceiului periculos
  • tehnici și metode de expunere și prevenire a răspunsului.

Mijloace ajutătoare

Alte trucuri ori strategii care pot ameliora această delicată problemă:

  • ulei de măsline pus pe unghii și pe pielea din jur
  • taie-ți unghiile scurt de tot
  • aplică o soluție cu gust ampărui pe unghii (ceaiul de pelin este deosebit de amar, dar se găsesc în farmacii tot felul de soluții dedicate pentru această situație)
  • apelează la profesioniști pentru o manichiură de calitate. Dacă aloci o anumită sumă de bani la un salon pentru o manichiură în ideea de a obține niște unghii frumoase, s-ar putea să te tenteze să le și păstrezi, să nu-ți mai vină să le rozi.
  • dacă simți să nu mai poți, poartă mănuși.
  • mestecă guma când simți nevoia de a roade ceva.
  • află care este cauza care te conduce către această deprindere, pentru a afla ce măsură să iei.
  • în cazul în care te plictisești cel mai bine este să găsești o ocupație, atât pentru mâini cât și pentru gură.

Cum sa nu iți mai rozi unghiile: un nou stil de viață

Acest tic nervos prezent la persoanele afectate poate fi și o modalitate de a-și exprima unele trăiri, precum frica, furia, frustrarea. Este o modalitate de a-ți stopa unele ieșiri. Practic, aceste persoane se interiorizează, trăiesc intens în interior astfel de senzații și ajung să se simtă în pericol în exterior.

După specialiști, apariția în copilărie a onicofagiei este legată de diverse evenimente apărute în viața copilului, de diverse perioade de stres: un divorț, conflicte între părinți ori alte rude, un deces, schimbarea locuinței, probleme de bullying la școală, o relație improprie cu părinții.

Când problemele sunt declanșate pe o cauză de acest gen, rezolvările cu soluții amare, pelin și alte asemenea, nu dau rezultate. Din acest motiv onicofagia patologică se rezolvă în mare parte cu tratament venit din partea medicului psihiatru ori prin ședințe de psihoterapie.

Dacă însă, cauza rosului unghiilor este apărută pe fond de plictiseală, pe anxietăți trecătoare, stres local, atunci există întotdeauna ideea de a-ți schimba stilul de viață.

În primul și în primul rând trebuie să adopți un stil de viață cât mai sănătos: diversifică-ți hrana, consumă fructe și legume proaspete, evită prăjelile, evită carbohidrații, consumă ceaiuri din plante medicinale, fă plimbări în natură, relaxează-te cu ședințe la SPA, fă o baie relaxantă acasă cu uleiuri aromatizate etc.

Încearcă pe cât posibil să înlături stresul, oboseala, grijile care te frământă. Apoi, este bine să-ți găsești cât mai repede activități care să te țină ocupat.

Există și remedii naturiste propuse de specialiștii din domeniu care ameliorează problema, după cum ne sunt sugerate și multe alte trucuri pentru a scăpa de rosul unghiilor.

În ultima instanță, dacă nu reușiți cu astfel de metode, puteți să apelați la manichiuristă pentru a vă aplica unghii false. Fie cu tips, fie cu gel ori acryl, această variantă este una la îndemână care te poate ține departe de acest nărav.