Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat vineri pe lângă cancelarul german Olaf Scholz în privinţa „ideologiei naziste” a forţelor cu care Rusia se luptă în Ucraina, în timp ce şeful guvernului german a atras atenţia asupra responsabilităţii guvernului rus în aprovizionarea alimentară mondială.

„A fost atrasă atenţia asupra continuării violărilor dreptului internaţional umanitar de către combatanţi care sunt adepţii unei ideologii naziste şi care utilizează metode teroriste”, a precizat Kremlinul într-un comunicat care detaliază afirmaţiile preşedintelui rus în cadrul unei discuţii telefonice cu cancelarul german.

El a repetat, de asemenea, că ofensiva sa, denunţată de comunitatea internaţională, vizează protejarea populaţiei rusofone din estul Ucrainei. Putin a acuzat încă o dată Kievul că este cauza blocajului negocierilor de pace.

Autorităţile ruse au justificat tot timpul atacarea Ucrainei de deriva „neonazistă” din această ţară.

Convorbirea, prima pe care cei doi lideri au avut-o în mai multe săptămâni, a fost iniţiată de Germania, potrivit biroului lui Putin.

Olaf  Sholz i-a „reamintit” vineri lui Vladimir Putin „responsabilitatea specială” a Rusiei în aprovizionarea alimentară mondială, aflată „sub tensiune din cauza războiului” din Ucraina, se menţionează într-un comunicat al cancelariei germane.

De asemenea, şeful guvernului german a „insistat”, în convorbirea de 75 de minute din cursul dimineţii, asupra necesităţii unui armistiţiu „cât mai curând posibil”, respingând în acelaşi timp „în mod clar acuzaţia că nazismul este foarte răspândit în Ucraina”, adaugă comunicatul.

(E.T.)

( www.agerpres.ro )

Post-ul Putin și Scholz, prima discuție telefonică apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.