În cadrul galei premiilor Gopo 2022, actrița Viorica Vodă a vorbit despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului din România, după rolul său din filmul „Filantropica”, care a aniversat 20 de ani de la lansare. Pentru Ego.ro, Olga Bălan a vorbit despre hățuirea și abuzurile din cinematografie și teatru.

Olga Bălan, despre hățuirea și abuzurile din cinematografie și teatru: „Tinerele noastre trebuie să fie foarte atente”

„Nu spun că nu este adevărat, există aceste persoane mizerabile, din păcate, dar eu am avut noroc, pentru că am un agent cinematografic de când am făcut primii pași în Italia ca actriță. Nu l-am schimbat tocmai din această cauză, pentru că era un om cum trebuie. Este foarte greu în ziua de astăzi să mai găsești oameni cum trebuie. Nu m-am dus niciodată la castinguri, doar unde mă trimitea el, eram cerută și exista garanția că nu poate să mi se întâmple absolut nimic. Dar există. Tinerele noastre trebuie să fie foarte atente pentru că, din păcate, știm foarte bine, s-a întâmplat și la Hollywood, se întâmplă și la case mai mici. Trebuie să fim atente ca femei din punctul acesta de vedere”

„Este grav și pentru actori și pentru studente. Eu cred că fiecare ar trebui să denunțe persoanele respective. În Italia există legi care te pot pune la adăpost de toate aceste lucruri, nu știu dacă în România există legi care să te protejeze ca femeie. De multe ori ești luată în râs, cum era pe vremuri: «Ce ți se poate întâmpla?». Cred că trebuie să fie făcute anumite legi ca toate artistele și studentele să nu mai fie puse în fața problemelor de acest gen, să fie protejate. Acest lucru se poate întâmpla doar printr-o lege care să protejeze femeia în general. În Italia există așa ceva. Spre exemplu, dacă ești sunată de un om la telefon de prea multe ori, poți să îl denunți, fără să mai vorbim de lucruri care sunt și mai grave. Sunt niște situații neplăcute care ne pot dăuna fizic și psihic”, a mai spus.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Tudor Chirilă, după discursul actriței Viorica Vodă la Premiile Gopo: „Poate ar fi momentul să vorbim și despre stigmatizarea studentelor”

Dana Rogoz, după dezvăluirile actriței Viorica Vodă de la premiile Gopo: „A vorbit în numele foarte multor femei, nu doar din industrie”

Viorica Vodă, detalii cutremurătoare despre abuzurile îndurate: „Mi-a smuls sutienul”

Viorica Vodă, mărturii șocante: „Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem”

„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunerea și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost”, a declarat Viorica Vodă, potrivit culturaladuba.ro.

„Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #meetoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba. Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mama a doi copii, și mai ales a unei fete, care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine”, a completat.

„Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsă de educație, nu îndrăznesc să spună. Noi nu am avut. Toată generația noastră a crescut cu rușine, cu pudoare”, a încheiat.

Foto: Libertatea.ro