Nu este nicio noutate că trupurile copiilor se schimbă pe măsură ce cresc, dar la fel și ochii și vederea lor. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care părinții le pot face pentru a proteja vederea și sănătatea ochilor copiilor lor este să viziteze regulat medicul oftalmolog, începând cu prima zi de naștere a copilului și continuând anual. De aceea, iată cum poți avea grijă și preveni diferite probleme de vedere a copilului:

Sfaturi pe care părinții să le urmeze pentru ca micuții lor să aibă grijă de sănătatea ochilor

  • Cât mai multe joculețe colorate și activități interactive

Ar fi bine să oferi copilașului, încă de bebeluș, jucării de dimensiuni diferite și forme cât mai diverse. Aceste jucării distractive ajută la promovarea angajamentului și dezvoltării vizuale. În plus, un joc atît de iubit de toddleri cum este cucu-bau stimulează coordonarea mână-ochi. În mod similar, jocurile de prindere și alte jocuri cu mingea pot ajuta copiii de vârstă școlară cu aprofundarea acestei abilități. 

  • Monitorizează timpul pe care copilul îl petrece în fața ecranului

Timpul petrecut excesiv în fața unui ecran este nesănătos pentru copii din multe puncte de vedere. Una dintre aceste moduri este un efect negativ asupra sănătății ochilor. Privirea la un dispozitiv digital, tabletă, telefon sau TV, prea mult timp și prea aproape, poate duce la vedere încețoșată, dureri de cap, oboseală ochilor și uscarea lor. Limitează timpul pe care îl petrece copilul în fața unui ecran, în special noaptea, și învăță-l cât de important este să acorde ochilor o pauză. Mai mult, prevenția este cel mai important aspect, de aceea, ia legătura cu specialiștii infosan.ro care oferă consultații oftalmologice de înaltă calitate atât pentru copii sau sigari, cât și pentru adulți.

  • Încurajează adoptarea unei alimentații corecte

Părinții sunt primii și cei mai importanți dascăli ai copiilor. Nu degeaba se spune că părintele este oglinda copilului și viceversa. Încurajează-l pe cel mic la adoptarea unei alimentații echilibrate, care pe termen lung, va proteja copilul împotriva multor probleme de sănătate, inclusiv probleme de sănătate a ochilor. Alimentele bogate în nutrienți precum zincul, vitamina C, vitamina E, luteina și acizii grași Omega-3 au un impact deosebit asupra ochilor.

Poți găsi acești nutrienți în legume cu frunze verzi, somon, ton, citrice, fructe de pădure și fasole.

  • Încurajează purtarea unor ochelari corespunzători

Ce înseamnă ochelari adecvați? Înseamnă să te asiguri că copilul poartă ochelari de soare cu protecție UV atunci când ies la soare. Înseamnă, de asemenea, să folosești ochelari de protecție fabricați cu lentile din policarbonat, un plastic rezistent la spargere, atunci când micuțul face antrenamente fizice sau este la ora de sport.

  • Învață-ți copilul să nu se mai frece la ochi în mod constant

O iritație la nivelul ochilor și prima acțiune reflexă este frecarea constantă. Din păcate, acest lucru nu face decât să agraveze problema. Orice corp extern prezent în ochi se poate freca și mai mult de globul ocular. De asemenea, dacă mâinile sunt murdare în timp ce atingi ochiul, acest lucru poate transfera germeni și bacterii și apoi, duce la  infecție oculară. Dacă copilul are conjunctivită, frecarea ochilor nu va face decât să agraveze problema. Învață-ți copilul să se abțină de la acest lucru și, în schimb, să-și curețe mâinile constant și să folosească apă pentru a curăța ochii în mod corect.

Mergi la oftalmolog anual cu micuțul tău și nu uita că cei mici obțin informațiile doar observând și văzând lumea din jurul lor. Asigură-te că își pot trăi viața la fel de frumos ca și tine, ca adult, având grijă de ochii lor.

Sursă foto: Unsplash.com