Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a indicat că Germania şi-a retras cererea de măsuri de urgenţă pentru ca Italia să nu mai permită proceduri judiciare care solicită despăgubiri de la Berlin pentru victimele crimelor naziste.

Dosarul în sine, introdus de Germania la 29 aprilie în faţa CIJ împotriva Italiei pe motiv că aceasta ”nu şi-a respectat imunitatea de jurisdicţie ca stat suveran”, rămâne totuşi pe rol”.

Atunci când o ţară introduce o acţiune împotriva alteia în faţa CIJ, creată pentru soluţionarea litigiilor dintre state, aceasta din urmă le poate cere judecătorilor să dispună măsuri asigurătorii, numite măsuri de urgenţă, în aşteptarea judecăţii asupra fondului cauzei, ceea ce poate dura ani.

Germania a decis să-şi retragă cererea de măsuri provizorii în urma ”unor elemente noi introduse în legislaţia italiană” şi după schimburi între cele două ţări, a declarat CIJ, potrivit unui comunicat, cel mai înalt organ judiciar al Naţiunilor Unite.

Instanţa, cu sediul la Haga, Ţările de Jos, a anulat, prin urmare, audierile care urmau să aibă loc luni şi marţi pe acest subiect.

(E.T.)

( www.agerpres.ro )

Post-ul Germania îşi retrage cererea de măsuri împotriva Italiei apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.