Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene, iar Occidentului să deschidă accesul îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale pentru a se putea combate eficient criza alimentară globală.

„Rusia conduce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, prin distrugerea silozurilor, străzilor şi a căilor ferate, Rusia a lansat un război al grânelor, provocând o criză alimentară globală”, a afirmat Baerbock la o întâlnire a miniştrilor de externe desfăşurată la sediul ONU din New York.

„Face acest lucru într-un moment în care milioane de oameni sunt deja ameninţaţi de foame te, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, din cauza efectelor devastatoare ale crizei climatice, din cauza pandemiei de COVID, din cauza conflictelor care fac ravagii în propriile regiuni”. Potrivit guvernului german, Rusia blochează exportul a 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, în primul rând către Africa de Nord şi Asia. O mare parte este blocată în portul Odesa. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume.

Alianță pentru securitate alimentară.

La rândul său, ministrul german al dezvoltării Svenja Schulze a anunţat intenţia de a lansa o alianţă pentru securitate alimentară globală. În cadrul unei reuniuni a miniştrilor dezvoltării din G7, organizată la Berlin, Schulze a spus că în prezent există un risc mai mare de foamete din cauza războiului din Ucraina. ”Consecinţele teribile ale războiului Rusiei depăşesc cu mult Ucraina”, a afirmat ea.

Participanţii la reuniunea de la Berlin au examinat provocările pentru reconstrucţia Ucrainei, mergând de la foamete la schimbări climatice. Ucraina este un exportator important de cereale la nivel mondial. Premierul ucrainean Denis Şmîgal va participa la reuniune prin legătură video.

”Există o ameninţare de foamete pentru că Putin foloseşte intenţionat foamea ca armă. Trebuie să contracarăm acest lucru printr-o nouă alianţă pentru securitate alimentară globală, pe care intenţionăm să o adoptăm la această întâlnire”, a explicat ministrul german al dezvoltării. În aprilie, Svenje Schulze şi preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, au propus crearea acestei alianţe pentru a se asigura o finanţare suplimentară şi o coordonare mai strânsă ale eforturilor privind securitatea alimentară.  

ONU cere Rusiei să permită exporturile de cereale

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene, iar Occidentului să deschidă accesul îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale pentru a se putea combate eficient criza alimentară globală.

„Rusia trebuie să permită exportul sigur şi securizat al cerealelor depozitate în porturile ucrainene”, a spus secretarul general al ONU într-o reuniune ministerială găzduită de Statele Unite la New York.”Rute alternative de transport” la ieşirea maritimă a acestor cereale, care umplu în special silozurile din Odesa,”pot fi explorate – chiar dacă ştim că acest lucru nu va fi suficient pentru a rezolva problema”, a adăugat el. În acelaşi timp, „alimentele şi îngrăşămintele ruseşti trebuie să aibă acces deplin şi nerestricţionat pe pieţele mondiale”, a cerut Antonio Guterres.

Aceste îngrăşăminte nu fac obiectul sancţiunilor occidentale decise împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei pe 24 februarie, dar achiziţionarea lor ar putea fi blocată de măsurile luate împotriva sistemului financiar rus, potrivit diplomaţilor. Antonio Guterres negociază pe aceste două subiecte de câteva săptămâni cu Rusia, Ucraina, SUA, UE şi Turcia, care pot ajuta la deminare în apropierea porturilor ucrainene şi pot garanta circulaţia navelor.

„Am speranţă, dar mai este un drum lung de parcurs. Implicaţiile de securitate, economice şi financiare complexe necesită bunăvoinţă din partea tuturor părţilor”, a spus el, refuzând să furnizeze mai multe detalii pentru a nu pune în pericol şansele unui acord. Potrivit acestuia,”nu există o soluţie eficientă la criza alimentară fără reintegrarea pe pieţele mondiale, în pofida războiului, a producţiei alimentare din Ucraina, precum şi a alimentelor şi îngrăşămintelor produse de Rusia şi Belarus”.

Avertizând asupra „spectrului penuriei globale de alimente în lunile următoare”, Antonio Guterres a subliniat că „dacă nu hrăneşti oamenii, alimentezi conflictele”. Secretarul general al ONU consideră că războiul din Ucraina a amplificat şi accelerat factorii care contribuie la criza alimentară globală: schimbările climatice, pandemia de COVID-19 şi inegalităţile tot mai mari între ţările bogate şi cele sărace. Criza „ameninţă să împingă zeci de milioane de oameni spre insecuritate alimentară, malnutriţie, foamete” şi „ar putea dura ani de zile”. „În doar doi ani, numărul persoanelor care suferă de insecuritate alimentară severă s-a dublat, de la 135 de milioane înainte de pandemie la 276 de milioane astăzi”, a avertizat el.

DPA

( www.agerpres.ro )

Post-ul Foamea, noua armă de război a Rusiei apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.