Deputatul Corneliu Florin Buicu a depus marți, 17 mai, la Parlament, un amendament la legea 95, care se referă la legea de fundamentare a Agenției Naționale a Managementului Calității în Sănătate (ANMCS). Dacă propunerea va trece, ANMCS care în prezent se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului, va intra în subordinea Ministerului Sănătății.

Acest lucru ar urma să se întâmple începând cu 1 ianuarie 2023, timp în care Guvernul și Ministerul Sănătății ar putea pregăti actele normative necesare, astfel încât lucrurile să se poată desfășura natural, fără a exista sincope în funcționarea instituțională.

 Agenția Națională a Managementului Calității în Sănătate (ANMCS) funcționează și are o lege separată, ea a fost adoptată de Parlament, promulgată și îmi doresc ca prin acest transfer în subordinea Ministerului Sănătății, la fel cum avem și Agenția Națională a Medicamentului, lucrurile să funcționeze coordonat, astfel încât furnizorii de servicii medicale să poată beneficia, la fel, de îndeplinirea tuturor standardelor necesare. Și aici, un lucru foarte important, de aceea trebuie făcută trecerea la Ministerul Sănătății, ca aceste standarde să fie îndeplinite de toate spitalele care vor funcționa în România, astfel încât serviciile să fie la fel, indiferent de locația în care se află un spital, a declarat Florin Buicu, în exclusivitate într-un interviu pentru DC Medical.

Ce face ANMCS?

 Fiecare dintre furnizorii de servicii medicale își propun să îndeplinească niște standarde. Practic, aceste standarde, în mod normal, sunt definite în politica fiecărei instituții de sănătate. ANMCS ce face? Face propuneri legate de standarde și pe de altă parte, nu controlează, că nu e o instituție de control, ci verifică dacă tu, ca instituție, faci ceea ce ți-ai propus la nivel de proceduri și așa mai departe. Instituția nu este foarte veche, are câțiva ani. Au existat de-a lungul timpului niște poziții legate de faptul că această instituție ar introduce o birocratizare în sistemul de sănătate, dar nu e așa, a completat Florin Buicu.

Pe baza legii de funcționare, la nivelul fiecărui spital funcționează în momentul de față compartimente alcătuite din oameni care întocmesc și difuzează proceduri, standarde, pentru calitatea serviciilor oferite.

În momentul aplicării legii s-a mers pe principiul să fie o instituție independentă, care să nu fie neapărat în subordinea celui care plătește servicii medicale.  Acest principiu ar fi respectat în momentul în care ANMCS trece în subordinea Ministerului Sănătății, care reglementează, plătitor fiind de fapt Casa Națională de Asigurări de Sănătate, explică deputatul Florin Buicu.

Post-ul Florin Buicu propune transferul ANMCS în subordinea Ministerului Sănătății apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.