Avocatul mureșean Horea Hădărău a prezentat, cu prilejul unei participări la emisiunea ”Jurnal de Mureș” difuzată în data de 12 mai de postul de televiziune M9 TV Târgu Mureș, care va fi posibilul efect juridic al deciziei de desființare a Liceului Teologic Romano-Catolic „II. Rakoczi Ferenc” din Târgu Mureș.

”Lucrurile sunt din păcate destul de simple și anume: nulitatea actului administrativ dispusă de către instanță produce efecte retroactive încă de la momentul emiterii actului administrativ considerându-se că acesta nu a existat niciodată. În mod practic, dacă ar fi să facem o paralelă, acești copii care au absolvit sau sunt în curs de școlarizare în mod practic ei au urmat niște cursuri nerecunoscute”, a precizat avocatul Horea Hădărău, în cadrul emisiunii moderată de jurnalistul Lucian Săcălean.

Pârghii legale pentru protejarea elevilor

Cu toate acestea, a afirmat același avocat, ”trebuie spus că există anumite pârghii prin care acești elevi să fie protejați.”

”E normal să fie așa, nimeni nu își dorește ca aceste efecte să se producă. Din cunoștințele mele, în alte cazuri, și avem cazul aceluiași liceu după prima desființare, există posibilitatea ca Ministerul Educației Naționale să intervină prin ordin de Ministru și să recunoască efectele produse în plan educațional de actul de învățământ urmat în această unitate de învățământ. Nu am fi la prima situație de acest gen. De asemenea, mai există un principiu de drept, al erorii invincibile, când în mod practic toți acești elevi și părinții lor, ca beneficiari secundari ai actului de învățământ, sunt supuși unei erori invincibile în sensul în care nu au putut avea reprezentarea asupra unei legalității și astfel această aparență de legalitate, aparență de fapt, creează niște efecte juridice în ordinea de drept”, a menționat avocatul Horea Hădărău.

Înființarea liceului, anulată de Instanța Supremă

Un complet de judecată al Secției de Contencios Administrativ și Fiscal al Înaltei Curți de Casație și Justiție a României a admis marți, 3 mai 2022, recursurile formulate de pârâţii Ministerul Educaţiei şi Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rakoczi Ferenc” împotriva Încheierii din 15 octombrie 2019 şi Sentinţei nr. 119 din 29 noiembrie 2019 a Curţii de Apel Târgu Mureş – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal.

Practic, Instanța Supremă din România a menținut o sentință a Curții de Apel Târgu Mureș care a anulat ordinele ministeriale de reînființare, în anul 2018, a Liceului Teologic Romano Catolic ”II Rakoczi Ferenc” din Târgu Mureș, după ce Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională legea din februarie 2018 prin care Parlamentul României a adoptat o lege de reînființare a unității de învățământ.

Părțile din dosarul de la Înalta Curte de Casație și Justiție au fost: Colegiul Național ”Unirea” – intimat (reclamant), Asociația Civică pentru Demnitate în Europa – intimat (reclamant), Partidul Mișcarea Populară – intimat (reclamant), Ministerul Educației – intimat (pârât), Ministerul Educației – recurent (pârât), Liceul Teologic Romano-Catolic ”II Rakoczi Ferenc” – recurent (pârât), iar avocatul Horea Hădărău a reprezentat reclamanții în acest proces.

Alex TOTH

Post-ul EXPLICAȚIE. Ce se va întâmpla cu diplomele elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.