Preşedintele Aleksandar Vucic a declarat că Serbia rămâne ferm hotărâtă să adere la Uniunea Europeană, dar nu îşi va schimba politica faţă de Rusia. Fără să precizeze în mod direct, preşedintele sârb a reiterat că Belgradul nu va introduce sancţiuni împotriva Moscovei ca urmare a invadării Ucrainei.”Din a treia zi a conflictului din Ucraina ne-am declarat poziţia şi 70 de zile mai târziu o menţinem”, a declarat preşedintele Vucic.

Pe 25 februarie, Aleksandar Vucic a declarat că Serbia sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei, că apreciază ca pe „ceva foarte rău” invazia rusă, dar că nu va impune sancţiuni Moscovei. Preşedintele sârb a subliniat că a fost supus presiunilor pentru a armoniza politica Belgradului cu cea a statelor membre UE şi pentru a introduce sancţiuni împotriva Rusiei.

„Serbia nu va călca în picioare şi nici nu-şi va întrerupe prieteniile în Est şi nu-mi pasă cât de puternice sunt presiunile”.”Numai puterea intereselor sârbe ne-ar putea schimba poziţia”, a subliniat Vucic.

Referitor la presiunile la care este supusă Serbia în contextul războiului din Ucraina, Aleksandar Vucic a spus că se aşteaptă la o „presiune sporită ca Belgradul să recunoască independenţa Kosovo”, fosta provincie sârbă cu majoritate albaneză care şi-a declarat independenţa în 2008, independenţă pe care Belgradul, susţinut în special de Moscova, nu o recunoaşte.

Serbia rămâne „încă şi mai hotărâtă să îşi urmeze calea europeană”, a precizat totuşi preşedintele sârb. Politica ce vizează aderarea la UE va fi menţinută în pofida faptului că, potrivit unui sondaj al agenţiei sârbe Ipsos,”pentru prima dată o majoritate clară a cetăţenilor se opune aderării la UE”, a spus preşedintele sârb.

Conform sondajului citat, 44% din cetăţenii sârbi s-au declarat împotriva aderării la UE, faţă de 35% care îi sunt favorabili. Preşedintele Aleksandar Vucic jonglează cu succes între Est şi Vest de ani de zile, câştigând sprijin financiar substanţial din partea Uniunii Europene în timp ce încheie acorduri economice importante cu China.

AFP

( www.agerpres.ro )

Post-ul Aleksandar Vucic jonglează între Est şi Vest apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.